Miről tájékoztassuk az eladót és az ügyvédet?

Az eladót az ingatlan kiválasztásakor érdemes tájékoztatni arról, hogy a vételár megfizetésére bankhitel felvételével kerül sor. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb bank (hitelfolyósító) 45-90 napra vállalja a kölcsön folyósítását, tehát a fizetési határidőket úgy érdemes megállapítani, hogy ez beleférjen.
 
Minden hitelintézet rendelkezik egy saját követelménylistával, hogy mik azok a követelmények, amelyeknek az adásvételi szerződésnek meg kell felelnie. Ezek nagyrészben természetesen azonosak, hiszen a kötelező jogszabályi kelléket is tartalmazzák. Szinte mindegyik tartalmaz azonban egyedi kéréseket is (pl. valamely mondat szó szerint szerepeljen a szerződésben, vagy szerepeljen benne, hogy a hitelt az XY Banktól veszi fel a vevő). Ráadásul e követelmények időnként változnak is.
Vevőként célszerű ezért a banki hitelügyintézőtől elkérni a legújabb változatot és megküldeni az ügyvédnek.
 
Az ügyvédet ezen kívül természetesen az ügylet összes lényeges körülményéről érdemes tájékoztatni, részben mert szüksége van arra az ingatlan adásvételi szerződés elkészítéséhez, részben pedig azért, mert csak így várható el tőle is, hogy kellően megalapozott tanácsokkal szolgálhasson.