Mi a teendő, ha visszafizetésre került a hitel?

Számos alkalommal előfordul az adásvételi szerződések során, hogy az eladó által tehermentesként hirdetett ingatlanon egy régen bejegyzett jelzálogjog található. Amikor az okiratszerkesztő ügyvéd ezt jelzi az eladó részére, akkor sokszor valami olyasmi a válasz, hogy: „az egy régi hitel volt, de már 10 éve visszafizettem.”

Fontos tudni, hogy a kölcsön visszafizetésével a földhivatal nem törli automatikusan az annak biztosítására bejegyzett jelzálogjogot az ingatlan tulajdoni lapjáról. A bank a kölcsön visszatörlesztésekor legtöbb esetben az adós részére megküldi azokat az okiratokat, amellyel az tudja intézni a jelzálogjog törlését, ha erre nem kerül sor, akkor kérelmezni kell.
Az ilyen elfelejtett jelzálogjogok felfedezését követően legtöbb esetben az eladó egy kis utánajárással be tudja szerezni a jelzálogjogosult törlési hozzájárulását, azonban ha a kölcsönt folyósító munkáltató vagy pénzintézet megszűnt, vagy átalakult, akkor a törlési hozzájárulás beszerzése akár lehetetlenné is válhat.

Célszerű ezért a kölcsön visszafizetésekor a jelzálogjogot rögtön töröltetni, ezt pedig az adós helyett más nem intézi el.

Fontos tudni, hogy a földhivatal csak a jogszabályoknak megfelelően kiállított jelzálogjog törlési hozzájárulás esetén törli a jelzálogjogot, a kölcsön visszafizetését igazoló banki kivonatok, vagy egyéb, akár a bank által kiállított levelek – a jogszabály által megkövetelt alaki és tartalmi elemek hiányában – nem alkalmasak a jelzálogjog törlésére még akkor sem, ha egyébként abból megállapítható, hogy a kölcsön tényleg visszafizetésre került